Porträttfotografering icepic

Publicerat

Att porträttera människor är oändligt roligt. Det är en tacksam motivkategori som berör de flesta. Min aspekt här är att det leder oss att förstå mer om fotografering. Bara det faktum att du som fotointresserad klarar att se förbi människan och istället koncentrera dig på informationen runt om och bakom är en god början. Sedan kommer du fram till hur kropp och huvud förhåller sig i proportion till varandra och därefter hur porträttet balanserar inom den kvadratiska ramen. Letar vi fel finner vi alltid ett och annat tekniskt eller utifrån hur vi subjektivt tolkar bilden. Kan vi detta blir nästa frågeställning om porträttet håller en positiv eller negativ bildriktning? Tydligt negativ ser den som begripit. Är detta till porträttets för eller nackdel? Vidare betänker den invande om kroppshållning och huvud understryker vad uttrycket i ögonen förmedlar?

Dessa egenskaper är av stor vikt och avgör alltid om ett porträtt är lyckat eller lämnar mer att önska.

När är det på sin plats att vinkla kameran (luta horisontellt eller vertikalt) och vad gör det för skillnad? Det är en fråga om vad fotografen önskar understryka eller belysa men kan också vara avgörande för att separera huvudmotivet från bakgrund som annars skulle göra anspråk eller T.om. skapa konflikt.

Då detta står klart för fotografen blir det också tydligt för hur bilden bör framhävas i den digitala framkallningsprocessen med ljus, färg/nyans eller gråskala samt kontraster.

Detta är som sagt oändligt spännande och intressant för den som vill lära och förstå. //Marcus – icepic Porträttfotograf Fotokurser

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.