Bildkomposition – Bildanalys

Publicerat

Ta med dig dina bilder och låt mig analysera och sätta ord och fingret på allt sådant som kan hjälpa dig förstå och utvecklas som fotograf. Se här och boka. Ta med dig laptoppen så träffas vi och diskuterar på ett trevligt fik här på Södermalm i Stockholm. //Marcus -icepic Till kurssidan

När din bild har flera huvudmotiv utspridda över hela bildrummet försöker man som här i bilden skapa en tilltänkt form eller mönster av motiven. Genom att placera sig med kameran och komponera människorna kan jag återge en tilltänkt form av en triangel som av naturliga skäl är lättare att se och uppfatta på den tvådimensionella bilden. Denna för att vara noggrann trehörning binder ihop kropparna till en likvärdig fördelning där ingen av personerna framstår som mer eller mindre viktig trots avståndet dom emellan.
När vi gör fotografiska bilder försöker man separera motiven från varandra. I annat fall integrerar de och blir till klumpar i den tvådimensionella bilden. När de istället blir väldigt utspridda motiv söker man skapa en formation (som den tidigare bilden här på sidan med triangel) eller linje som binder samman för att kunna ta till sig och läsa bilden enklare. Här är mitt försök till att skapa en Bruten Linje som går från nedre vänster hörn upp till övre höger hörn som lite zick zack mönster. Det här kan ju låta lite knepigt men är betydlig enklare att lära sig med Hands On övningar!
Bildriktning är för många lite luddigt. Den här kompositionen har en negativ bildriktning. Utgå från huvudmotivet och åt vilket håll mannen är på väg i förhållande till hans placering innanför ramen. Här är han på väg ut ur bildrummet vilket gör en negativ riktning. vänd på honom och det är en positiv riktning. Negativa riktningar behöver ha en funktion eller syfte i annat fall ruineras bilden till det sämre och framstår som tämligen ointressant. Att han här lämnar bergskanten får en naturlig förklaring då vi inte kan förvänta oss det motsatta. Lär dig att läsa och använda bildriktning så lyfter dina bilder garanterat!
Genom att luta kameran diagonalt polariserar jag motivet. Det framhäver hennes uttryck och kroppshållning och gör miljön mer sekundär. Istället för ett kortare skärpedjup som kan reducera bakgrunden till ett minimum.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.