Fotoglädje är lika med kreativ lycka

Publicerat

Den uppnås när du slutar att dokumentera din upplevelse för en framtida minnesbild och istället skapa en bildberättelse som bjuder in och berör utomstående betraktare. En kreativ bild gör att du känner med motivet genom närvaro och kontakt.

Ett par tips som får dina bilder att träda fram och ta tag i betraktaren.

Kom närmare motivet då du fotograferar. Nej, det fungerar inte med teleobjektiv även om det förflyttar dig närmre motivet likt en kikare så upplevs ändå avståndet då du tittar på bilden. Vilket gör den plattare och tristare som regel jämförelsevis. De motivgrupper som inte går att fotografera på annat sätt är undantagna. Fotografering med teleobjektiv behöver således ett annorlunda tänk enligt brännvidden.

Timing för exponering under händelseförlopp är alltid av vikt och en ständig utmaning. Låt säga att tjejerna ovan hoppar mer samtidigt och din kameraposition gör att den bakre tjejen hamnar mer bakom den främre så skulle bilden upplevas som stökig och klumpig då de integrerar med varandra på den tvådimensionella färdiga bilden.

En bråkdels sekund senare befinner sig kropparna i luften mellan bron och vattnet vilket resulterar i en tristare bild eftersom avståndet till motivet blir längre ifrån samtidigt som vi förlorar kontakt med deras uthopp från bron som i själva verket är bildberättelsen. Dvs att dom hoppar från bron och inte bara faller i luften som förmodligen skulle utelämna bron ur bilden eller göra den till enbart fotografens plattform som inte tydligt skulle kopplas till tjejernas uthopp.

Klicka upp bilden som stor och tänk på att det aldrig går att göra korrekta eller bra bedömningar av bilders potential genom en liten display eller telefonskärm.

Vill du få dina bilder bedömda eller lära mer om fotografi kan jag rekommendera mina kurser som sätter fingret på all väsentligt kunskap genom Hands On övningar steg för steg.

Fotograf icepic Marcus Johansson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.